Geschiedenis van het traject "De Hoekse Lijn"

Wat is de Hoekse Lijn?
Vanaf het Centraal Station in Rotterdam brengt de trein je in 32 minuten tijd naar het strand van Hoek van Holland. In die 32 minuten tijd verandert het landschap van de hoogbouw van de Rotterdamse binnenstad, via de buitenwijken en via de woonconglomeraten Schiedam en Vlaardingen naar een prachtig rivierenlandschap om uiteindelijk halt te houden bij het strand van Hoek van Holland. In de volksmond heeft het traject Rotterdam - Hoek van Holland de naam "De Hoekse Lijn" gekregen. Dit is dus geen officiŽle naam van de NS.

Stations op De Hoekse Lijn
- Rotterdam Centraal
- Schiedam Centrum
- Schiedam Nieuwland
- Vlaardingen Oost
- Vlaardingen Centrum
- Vlaardingen West
- Maassluis
- Maassluis West
- Hoek van Holland Haven
- Hoek van Holland Strand

Het begin van het traject
Na het officieel in gebruik nemen van de Nieuwe Waterweg in 1872 was de tijd ook rijp om na te denken over een spoorverbinding in die richting. De eerste plannen voor een spoorverbinding richting Hoek van Holland zijn gemaakt in 1875. Het zou echter nog tot 1891 duren voordat de eerste trein reed op het traject Schiedam - Maassluis.
Voor het NS tijdperk reed de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) de treinen naar Hoek van Holland. Om het comfort van de verbinding Engeland-Duitsland te verhogen werd door de spoorwegmaatschappij HIJSM, in samenwerking met de (Engelse) veerdienst naar Harwich, de aanleg van de spoorweg van Rotterdam-Schiedam naar Hoek van Holland gerealiseerd. In 1893 werd een station in Hoek van Holland gebouwd, samen met een douaneloods en een aanlegsteiger. Er kwam een regelmatige treinverbinding tot stand met Rotterdam.
Het station werd in 1893 tegelijk met de veerdienst in gebruik genomen en is gebouwd als een Waterstaat klasse lll station in een neo-renaissance stijl.
In de 30-er jaren werd de spoorlijn Hoek van Holland-Rotterdam geŽlektrificeerd, waardoor de treinverbinding sneller en beter werd.

In 2014 is het het maandblad van de NVBS (Op de Rails) in een aantal nummers (2014-03, 2014-06 en 20140-10)  aandacht besteed aan het traject van de Hoekse Lijn.

Bronnen gebruikt voor de samenstelling van deze pagina:
- Nieuwspagina van de Westlandse Omroep Stichting
- Het nieuwsarchief van TV Rijnmond
- Het artikel "De Hoekse Lijn" uit clubblad nummer 1
- Het artikel "Vlaardingen aan het spoorwegnet verbonden" uit clubblad nummer 2
- Kustgids.nl, Hoek van Holland